Gå direkt till innehåll
James Rebanks, författaren till UNESCOS:s metod och verktygslåda för hållbar utveckling av världsarv, tillsammans med Peter Debrine från UNESCO, Visit Dalarnas vd Jonas Rosén och Birgitta Sacrédeus, Råd för regional utveckling på Region Dalarna
James Rebanks, författaren till UNESCOS:s metod och verktygslåda för hållbar utveckling av världsarv, tillsammans med Peter Debrine från UNESCO, Visit Dalarnas vd Jonas Rosén och Birgitta Sacrédeus, Råd för regional utveckling på Region Dalarna

Nyhet -

Hela Falun ska andas världsarv

Startskottet har gått för projektet Stärka världsarv. Mötet som utgjorde startpunkten för det två år långa projektet samlade centrala aktörer för att utveckla det regionala och lokala samarbetet kring Världsarvet Falun.

Tidigare har Visit Dalarna berättat om projektet Stärka världsarv där målet är att testa och anpassa UNESCO:s metod för hållbar besöksmålsutveckling med Världsarvet Falun och Kopparbergslagen som pilot. Den 18 december samlades projektets intressenter för ett startmöte i Falun.

Projektet Stärka världsarv ska bidra till ökad lokal och regional samverkan kring världsarvets unika värden. Förutom att locka fler besökare till Dalarna handlar det om att stärka Faluns identitet och skapa en attraktiv plats att bo, leva och verka på.

"Vi behöver samförstånd kring vikten av dessa historiska miljöer. Världsarvet ger Falun en profil som skiljer oss från andra destinationer. Det är oftast när en besökare uppskattar platsen som vi stärker vår egen syn på den plats vi lever på" säger Fredrik Sandberg, Länsantikvarie på Länsstyrelsen Dalarna och Site manager för Världsarvet Falun.

Intresset från omvärlden att besöka ett världsarv är stort. Begreppet World Heritage har stark dragningskraft. För att lyckas skapa en attraktiv destination gäller det att investera i bland annat kommunikation.

”Destinationer behöver bra historier! Gör det lätt för människor att ta till sig berättelserna. Och fortsätt att göra det över tid” rekommenderar James Rebanks, författare av UNESCOS:s metod och verktygslåda för hållbar utveckling av världsarv.

Syftet med mötet var att visa hur Världsarvet Falun kan vara en resurs i den lokala och regionala samhällsutvecklingen och att stärka samarbetet kring en hållbar besöksnäringsutveckling med utgångspunkt i gruvan, staden och bergsmanslandskapet.

”Vi kommer tillsammans driva en process där vi testar och anpassar de 10 guiderna inom UNESCO:s verktygslåda för hållbar utveckling av världsarv. Arbetssättet ska stärka Världsarvet Faluns attraktivitet som destination och vi kommer att involvera både Falubor, företag, organisationer och offentliga aktörer i arbetet under 2020” säger Ulrika Nisser, projektledare på Visit Dalarna.

Mötet samlade ett 90-tal företag, föreningar och organisationer i Falun och Dalarna samt representanter för Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna, Falu Kommun, Visit Dalarna samt statliga myndigheter som Riksantikvarieämbetet, Statens Fastighetsverk och Tillväxtverket.

För mer information, vänligen kontakta

Ulrika Nisser, Projektledare Stärka världsarv Visit Dalarna ulrika.nisser@visitdalarna.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Annika Enmalm

Annika Enmalm

Presskontakt PR-kommunikatör Hanterar förfrågningar från journalister +46 (0)10-600 29 71
Media Content Panel
Falun_fotoPerEriksson
Falun_fotoPerEriksson
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
2939 x 2362, 3,64 MB
Ladda ner

Relaterat innehåll

Världsarvsstaden Falun. Foto: Per Eriksson

Världsarvsstaden Falun utvald som hållbar pilot

Världsarvet Falun och Kopparbergslagen har blivit utvald som pilot i ett nytt projekt som ska lyfta och utveckla världsarv som hållbara besöksmål. Visit Dalarna har fått i uppdrag att driva projektet och har rekryterat Ulrika Nisser, expert inom hållbar destinations- och produktutveckling, som projektledare.